12. juli: Klippehuler af flere slags



I dag tog vi afsked med byen Moab. Byen er centrum for eventyrlystne mennesker af alle slags. Uanset hvad slags adrenalinsus, man ønsker har man muligheden her. Der vrimler med firmaer, der arrangerer riverrafting, udlejning af mountainbikes, jeepture ind over klipperne, ture med 4-hjuls træk, kajak, helikopter, klatring osv.


Efter den store succes med vores tur på Colorado floden i en gummibåd, syntes vi at vi havde været med på eventyret, og nu var det tid at køre videre.


Målet var nationalparken Mesa Verde i det sydlige Colorado, hvor der findes meget velbevarede ruiner fra bebyggelse, som de tidlige Pueblo-indianere har lavet ind i de naturlige klippehuler, der findes i området.


På vej sydpå gjorde vi holdt ved en helt anden slags klippehule. Lidt syd for Moab har en dansk-amerikaner fra 1945 bygget et hjem til sig selv og sin kone ind i en klippe. Med hammer, håndbor og lidt dynamit hakkede og slæbte de to sig igennem tonsvis af klippe, inden de til sidst havde en hule, der rummede stue, soveværelse, badeværelse, arbejdsværelse, køkken og en vejsiderestaurant. Selv frituregryden var hugget ud i klippen. Nu var der en 12-minutters rundvisning på stedet, som er blevet opkøbt af en anden dansk-amerikaner, en spøjs butik, med danske skilte og et danmarkskort, samt det værste souvenirgejl, vi endnu har set. Gennemført dårlig smag og mere et kuriosum, end en stor turistoplevelse, men ganske sjovt at se alligevel.


Ankommet til Mesa Verde, som betyder det grønne bord på spansk, kunne vi godt se, hvorfor man havde navngivet det sådan. Området bestod af en masse bjerge med et fladt plateau på toppen, som var bevoksede med grønt, og virkede meget frodige. Vi måtte op ad en lang og snoet vej, før vi kom op på toppen af plateauet, hvorfra der var flere ture rundt til ruinerne. De mest velbevarede måtte man dog kun se på en guidet tur med en park ranger, så sådan en bestilte vi til kl. 18. Indtil da besøgte vi parkens museum og så Spruce Tree House, som er en lille samling ruiner, som man må se på egen hånd.


Beboelsen er lavet af kalksten og ler, og består af en række firkantede rum, som har været brugt til opbevaring af mad og beboelse, samt en række runde rum, kivaer, som man antager har været brugt til sociale og ceremonielle formål.


Det var meget spændende at besøge parken, og især museet gav fin information om stedet.
Vi sluttede dagen af fælles med grillpølser og spaghetti på Morefield Campground i parken, hvor efter familien Henriksen tog op til Far View Lodge, hvor de skulle overnatte.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

4. august: En sidste dag i paradis

3. august: Ved smukke vandfald og på flod-sejlads